Huid en onzekerheden.
Iets waar ik heel lang mee getruggeld heb en soms nog…...
Eczeem, Atopische dermatitis, Acne, Psoriasis, brandwonden of littekens, allemaal vormen van huidaandoeningen.
Voor de een bekend en voor de andere niet! Maar het geeft een hoop onzekerheid. En is een groter probleem dan men denkt.

Uit onderzoek wat ik laats heb gelezen blijkt dat 8 op de  10 mensen zich afwezig meldt bij een huidaandoening. Dat de levenskwaliteit bij een huidaandoening sterk verminderde en dat huidproblemen gevoelens van Isolement en eenzaamheid veroorzaken. Zo loopt 1 op de 2 mensen met huidklachten meer kans op een depressie…..

 

Een goede behandeling kan werkelijk een verschil maken, maar niet alles is te behandelen….
Zo heeft acne en eczeem ook stress en angst een impact op ontvlammingen. Er worden ook steeds meer wetenschappelijke bewijzen gevonden dat er een link is tussen stress en de huid. 

 

De huid en het brein zijn eigenlijk heel sterk met elkaar verbonden en zijn ontstaan uit hetzelfde weefsel, het ectoderm en comminuceren via allerlei hormonale stoffen. Wanneer we stress ervaren wordt er in de hersenen een stof aangemaakt om cortisol in het hele lichaam te verspreiden. En ook de huidcellen reageren hierop. Hierdoor worden ontstekingscellen aangetrokken aan de huid. En dit werkt ook omgekeerd. Chronische stress geeft ontstekingen in de huid en beïnvloed het afweersysteem. Maar verminderd ook de werking van de huidbarierre en vertraagt de wondgenezing. Huidaandoeningen geven vaak stress op zichzelf waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat. 

Door mijn eerstoornis verleden en mentale stress heb ik periodes gehad dat mijn huid heel onzuiver was. Dit maakte me onwijs onzeker en zorgde voor isolement.
Ik heb medicatie gebruikt en stress zorgde in mijn geval voor verergering.
Doordat mijn hormonen nog niet helemaal in balans zijn, maakt me dit op sommige momenten nog wel onzeker……...

daarom ben ik op dit moment bezig met een persoonlijk plan en helpt mijn opleiding natuurgeneeskunde mij om hier op in te spelen.
Mocht je zelf met onzekerheden kampen, weet dan dat het uiteindelijk om jouw binnenkant draait.
Maar ik weet ook als geen ander dat dit op sommige momenten niet uitmaakt…..  Je wilt je toch "mooi" en zeker voelen. 

 

Tips die ik je mee wil geven;

Probeer er niet te veel op te focussen en mocht je te onzeker raken, roep dan professionele hulp in. 

Ontstress, dus zorg voor meditatie, ontspanning en schrijf het eventueel van je af.

blijf er van af, uiteindelijk maak je het alleen maar erger. 

praat erover, zo kun je samen met iemand kijken naar een mogelijke oplossing. 

zorg voor de juiste huidverzorging bij jouw huid

Heb je last van hormonale acne, laat dan eens testen hoe het zit met jouw hormoonspiegels. Zijn deze in balans? 

Hoe zit het met jouw lifestyle? zorg je goed voor jezelf of kun je aanpassingen doen? denk hierbij aan vitamine, mineralen, voldoende vocht, etc.

 

Mocht je vragen hebben, je verhaal kwijt willen, of meer informatie willen? 

stuur me dan zeker een bericht. 

Veel liefs Britt 

 

 

 

Voorstellen...

IK stel me graag aan jullie voor, mijn naam is Britt en ben 31 jaar jong. Ik vind het oud klinken maar voel me nog een jonge dame...

Ik heb het gevoel dat ik in de 20 ben blijven hangen, alsof ik nog veel moet inhalen en ontdekken. Misschien heeft dit ook wel met mijn verleden te maken.
Sinds mijn 11e worstel ik namelijk met een eetstoornis. Wat begon met gezonder eten, uitte zich uiteindelijk tot een jarenlange strijd.
Ik bleek ergens goed in te zijn en hierdoor hoefde ik niet met mijn emoties te dealen die ik destijds erg moeilijk vond. Ik hoorde er niet bij met mijn bril en kledingkeuze. Daarnaast was ik hoog sensitief en pikte veel emoties van andere op. Een goede voedingsbron om een eetstoornis te ontwikkelen.

 

Mijn brein merkte dat deze manier van overleven voor mij werkte waardoor ik dit patroon herhaalde en herhaalde....

Het werd een routine en ik durfde dit patroon niet meer los te laten, het gaf mij veiligheid. De opnames, behandelingen en groepssessies hadden dan voor korte duur succes. Mijn eetstoornis was te sterk en van anorexia ging dit over in orthorexia. Daarnaast kwamen er ook nog dwanghandelingen en smetvrees bij kijken. Iets waar ik me ontzettend voor schaamde maar de controle was te sterk. 

 

Door corona kwam ik thuis te zitten en merkte ik dat ik steeds meer moeite had met mijn regels en gedragingen. ik wam terecht bij een herstelcoach en las zelfhulpboeken waardoor ik voelde klaar te zijn om mijn eetstoornis los te laten...

Veel paniek en stressmomenten waren het uiteindelijk toch waard..... Een vrij leven zonder regels, controle en paniek is zoveel waard en dat is wat ik wil laten zien.
Niet het perfecte plaatje want dat bestaat helaas niet. Ook ik heb nog wel eens een baaldag of gedachten maar het is vooral hoe je ernaar handelt en mee om gaat. 

Dit beschrijf ik ook in mijn boek Perfect ongezond ( Te bestellen via mijn website)

En binnenkort in mijn podcast: Perfect ongezond de podcast.

 

Veel liefs en mocht ik je kunnen helpen in deze strijd laat het me dan zeker weten, want het leven is zo veel mooier en leuker zonder regels en die vervelende stem in jouw hoofd.